Fototips á la moi

Jag är verkligen inte så duktig på hur man ska göra, vad man ska ha för tillbehör och så vidare, men jag tänkte att jag i alla fall kunde ge tips utifrån hur jag tänker när jag fotar.

1. Är du riktigt skitig när du kommer in från en photosession ute så finns det förmodligen några bra (eller roliga) foton på kameran. Nu när det är vår hittar man en massa kul blommor och grejer inne i buskar, på marken och bakom diverse grejs så därför blir mitt tips att vara där du hittar motiven. En blomma på marken innebär enligt mitt tips att du bör fota det från markläge (läs: gärna liggande).





Bilderna ovan tog jag i platt liggande, gräsätar, spindel i näsan läge. Lera över hela byxorna, gräs på tröjan och ont i nacken gav bilder där blommorna ser långa och ståtliga ut men ger också en mysig känsla eftersom gräset verkligen ramar in vårens skönheter. Jag låg för övrigt också långt inne i en buske när jag tog kortet på vitsipporna! :)

2. Om man har en systemkamera och vill fota blommor så tycker jag att ett närbildsfilter (om man inte har ett macroobjektiv) är guld! Jag tycker att det kan vara lite bökigt att få till skärpan (men det kanske bara är min kamera som trilskas) men när det bara är fokus på en liten detalj och allt annat är suddigt tycker jag att det blir jättesnyggt! Bländaren hjälper juh också till (men eftersom jag inte riktigt fattar hur det fungerar men trots detta har lyckats ställa in kameran kan jag inte ge särskilt mycket tips om den) men jag tycker att det märks jättestor skillnad på när jag tar med och utan närbildsfiltret.




Bilderna ovan är tagna med närbildsfilter och därför är gräset jättemegasupersuddigt medan blommorna är hyfsat skarpa. På den nedersta bilden tycker jag personligen att jag lyckades ganska bra med att få till skärpan.


3. Något som gör att min hårddisk skriker att man är mätt och fuller är för att jag alltid tar typ 10 kort på varje motiv. Att ta många kort på varje motiv ökar chanserna för att någon utav bilderna blir riktigt bra. Har man inte en snabb kamera så tycker jag ändå att det är värt tiden det tar att ta många bilder för att verkligen få fram en snygg bild. Digitala kort är det bara att radera när man har lagt in dem på datorn och har fått sett hur bilderna ser ut när de är stora (det kan vara svårt att se hur de blir på skärmen på kameran). Om man tar kort på människor är det verkligen bra att ta en hel hög med kort eftersom man då kan få fram de roliga eller snygga detaljerna.




Theodore är verkligen ett praktexempel på hur bra det kan vara att ta 10 bilder på raken eftersom han har så mycket roliga miner för sig, han är en riktig posare. Det är lättare att fånga ögonblicken om man bara kan hålla in knappen och låta modellen göra jobbet!

4. Ha alltid kameran med! Det har hänt mig flera gånger att jag har ångrat att jag inte har haft kameran med. Ibland har jag hittat något superfint som jag skulle vilja föreviga, ibland händer det roliga saker som inte bör glömmas bort och ibland får man bara en sjukt bra fotoidé som bör genomföras omgående.

5. Konstigt kan vara riktigt snyggt! Man behöver inte alltid ta kort i den vinkel som förväntas eller få hela motivet med på bilden. Jag kapar oftast motiv när jag fotar... lite hår försvinner, halva blomman befinner sig utanför bilden osv. Ibland blir det jättebra och ibland blir det mindre bra...






Den sista bilden är ett exempel där jag inte lyckades med min kapning...ena hästen mule är liksom borta och jag tycker nog inte att det var ett så lyckat drag. Dock var denna kapning ofrivillig från min sida... det var snarare lilla pållen som bestämde sig för att ducka precis när jag tog bilden! Vid en seriebildtagning (tips 3) hade detta kanske förhindrats!

6. Varning för att "råka" fokusera på något annat än det du har tänkt dig! Titta var kameran fokuserar (det brukar visa en röd ruta eller något på skärmen). Jag har gjort detta misstag alltför många gånger och jag gör det om och om igen... (Jag orkar inte leta reda på kassa exempelbilder men jag kan lova att jag har massor och att flera av dem är tagna relativt nyss!)



Jag kommer säkert på en massa onödiga tips snart och även om ni skiter i dem eller inte så kommer de nog hamna i bloggen i alla fall! :) Jag hoppas att någon finner något användbart från tipsen...

Ha en mysig kväll!

/S

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0